Jumeirah Mosque
Orta doğunun tartışmasız olarak en popüler turizm ve ticaret merkezlerinden biri olan Dubai bundan çok da uzun sayılamayacak bir süre önce kendi halinde bir balıkçı kasabasıydı, ancak Dubai’de petrol bulunması ile birlikte bir anda her şey değişti ve petrol geliriyle Dubai kelimenin tam manası ile baştan yaratıldı. Sıradan, kendi halinde bir balıkçı kasabasından dünyanın lüks ve ihtişam merkezine dönüşen Dubai bu dönüşüm ile birlikte Orta doğunun en önemli tatil ve ticaret merkezi haline de gelmiş oldu. Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Dubai dünyaca ünlü birçok yapıya ev sahipliği yapıyor ve bu yapılardan biri de Jumeirah Mosque yani Jumeirah Camii. Dubai şehrinin içinde bulunan ve Fatimid tarzda inşa edilen Jumeirah Mosque Dubai’nin en çok ziyaretçi çeken mimari eserlerinden biri olarak biliniyor.
Jumeirah Mosque 1970’lerde inşa edilmiş
Jumeirah Mosque ilk bakışta çok eski ve yıllara direnmiş bir yapı izlenimi çiziyor, oysaki caminin yapılış tarihi 1970’ler. Caminin insanın üzerinde bıraktığı eskiymiş izleniminde caminin geleneksel Fatimid tarzında inşa edilmiş olmasının rolü çok büyük. Bu geleneksel tarz camiye hem eski hem de Dubai’nin içinde bulunduğu Arap Yarımadası’nın coğrafyasına uygun otantik bir hava katmış, sanıyoruz Jumeirah Mosque tüm bu nedenlerle görünler üzerinde unutulmaz bir etki bırakıyor.
Camii ikonik minareleri ile haklı bir üne sahip
Tamamen beyaz taşlar kullanılarak inşa edilmiş olan Jumeirah Mosque ikonik olarak tanımlanan minareleri ile haklı bir üne sahip. Minarelerin hem formları hem de işlemeleri ile Jumeirah Camii ikonik tanımını fazlasıyla hak ediyor.
Camii aynı anda 1200 kişi alabiliyor
Jumeirah Mosque çok büyük bir camii aynı zamanda, camiinin içinde aynı anda 1200 kişi namaz kılabiliyor. İç mekânları büyük bir özenle inşa edilmiş olan Jumeirah Mosque iç alanlardaki zarif işlemeleri ile de görenleri kendine hayran bırakıyor.
Jumeirah Camii Ortadoğu’da gayrimüslimlerin girebildiği sayılı camiden biri
Jumeirah Mosque orta doğuda gayrimüslimlerin girebildiği sayılı camilerden biri, ayrıca Dubai’de de Müslüman olmayanların ziyaret edebildiği tek cami olma özelliğini taşıyor. Ancak ister Müslüman olsun ister gayrimüslim camiyi ziyaret eden herkesin uzun pantolon ya da etek, uzun kollu üst giysisi giymesi gerekiyor. Ayrıca tüm kadınların camiye girerken başlarını örtmesi de gerekiyor. Uygun giyinmediğiniz takdirde camiye girme şansınız olmayacağını bilmelisiniz. Elbette kapıda kadınlar için ödün verilen şalları ya da kıyafetleri de giymeyi seçebilirsiniz, böylece yanınızda giysi taşımanız gerek kalmaz.
Devasa camiyi gezmek ortalama 75 dakika sürüyor
Dubai’nin en ünlü camisi olan Jumeirah Mosque rehberli turlarla gezilebiliyor. Elbette rehbersiz olarak gezebilmek de mümkün ancak camii ile ilgili daha fazla bilgi edinebilmek için rehberli turlara katılmayı tercih edebilirsiniz. Çok büyük olan camiyi rehberli ya da rehbersiz gezmek ortalama 75 dakika sürüyor, tabi ki camide daha uzun süre zaman geçirerek çok daha iyi tanıyabilir, her köşesini keşfedebilirsiniz. Bu arada bu büyüleyici camiyi gezerken yanınıza fotoğraf makinesi almayı unutursanız çok pişman olacağınızı da söylemeliyiz, zira caminin hem dışında hem de iç mekânlarında fotoğraflamaya değer birçok yer ile karşılaşacaksınız.
Gece apayrı güzel
Dubai’nin efsane mimari eserlerinden biri olan Jumeirah Camii geceleri mükemmel şekilde ışıklandırılıyor ve bu da camiyi geceleri apayrı güzel kılıyor. Geceleri camiye girebilmek mümkün olmasa da caminin gece ışıklandırılmış halini görmek için mutlaka gitmenizi öneriyoruz. Emin olun gündüz sizi büyüleyen Jumeirah Mosque gece de büyüleyecek ve bu kendine has mimari şaheser Dubai seyahatinizden aklınızda kalan en etkileyici destinasyonlardan biri olacak.
Anahtar Kelimeler: jumeirah mosque, jumeirah camii, dubai, dubaideki camiler, kutsal yerler, ibadet.